جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی | راهکارهای کامل مقابله با فساد خوراکی ها

جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی | راهکارهای کامل مقابله با فساد خوراکی ها

راه های جلوگیری از فساد مواد غذایی

ِ

ویدئو؛ چند ترفند برای جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی در یخچال

چند ترفند برای جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی در یخچال

ِ

ایمنی و تازگی غذا برای سلامت نگه داشتن خود، خانواده و مهمانان یا مشتریان شما از اهمیت بالایی برخوردار است. غذای فاسد علاوه بر ایجاد بیماری بالقوه ناشی از غذا (مسمومیت غذایی)، خطر دیگری برای کسب و کار شما ایجاد می کند، یعنی تاثیر منفی بر درآمد و شهرت شما. در واقع، از بین بسیاری از علل ضرر مالی ستوران داران، یکی فساد و ضایعات مواد غذایی است.

َراه های جلوگیری از فساد مواد غذایی

تعدادی از رایج ترین منابع ضایعات مواد غذایی در رستوران ها و موسسات تجاری عبارتند از:

۱) زیاده روی و خرید بیش از حد
۲) فساد مواد غذایی
۳) وعده های بزرگ به مشتری و عدم اجرای آن ها
۴) اشتباهات آشپزخانه / یا تولید بیش از حد آشپزخانه
۵) آلودگی محیطی

ضایعات مواد غذایی در تمام سطوح زنجیره تامین اتفاق می افتد و جلوگیری از هدر رفتن مواد غذایی در رستوران یا غذاخوری شما تقریبا غیرممکن است. با این حال، آمار، ضایعات و فساد مواد غذایی را به عنوان یک عامل کلیدی برای کاهش سود نشان می دهند. بر اساس گزارش بیزینس اینسایدر، تقریباً ۱.۳ میلیارد تن غذا در جهان هر سال هدر می‌رود و تصور می‌شود که  سهم رستوران ها ۴۰ درصد است!

َ

اما چه چیزی باعث انواع فساد رایج مواد غذایی می شود؟

خراب شدن غذا زمانی اتفاق می افتد که ماده غذایی یا غذای آماده شده دیگر قابل مصرف نباشد، زیرا خراب شده است. یکی از مصادیق فساد مواد غذایی، غذای بسته بندی شده ای است که تاریخ انقضا آن گذشته است. انتخاب مواد اولیه تاریخ گذشته برای تهیه غذا، اغلب منجر به بیماری های ناشی از تغذیه می شود، که گاه برای غذا فروشی ها منجر به جریمه های سنگین، مجازات ها و شکایت های قضایی است.

نکته حرفه ای: برای کارکنان آشپزخانه پروتکلی تنظیم کنید تا تاریخ انقضای غذاهای بسته بندی شده را به صورت هفتگی بررسی کنند تا مطمئن شوید که غذای تاریخ مصرف گذشته به دست مشتری نمی رسد!

چه چیزی باعث انواع فساد رایج مواد غذایی می شود؟

فساد طبیعی مواد غذایی رایج ترین نوع فساد است و می تواند در نتیجه عوامل مختلفی رخ دهد. علاوه بر فساد طبیعی مواد غذایی، کپک ها، مخمرها و باکتری ها همگی خطرات جدی برای سلامت غذا هستند. این سه علت فساد میکروبی اغلب نه تنها مسئول دورریز غذا، بلکه باعث بیماری های ناشی از غذای مسموم هستند که معمولاً به عنوان مسمومیت غذایی از آن یاد می شود. فساد میکروبی مواد غذایی همراه با رشد موادی در آن است که غذا را خراب می کند که بو، بافت و رنگ طبیعی غذا را از حالت قبلی آن تغییر می دهد و دیگر قابل مصرف نیست.

َ

چرا مواد غذایی طبیعی خراب می شوند؟

۱. آنزیم های موجود در مواد خوراکی تعیین می کنند که خوراکی ها با چه سرعتی باید مصرف شوند یا میرسند. به عنوان مثال، انواع خاصی از میوه ها و سبزیجات سریعتر رسیده و فاسد می شوند یا زمانی که تکه تکه می شوند قهوه ای می شوند، و این به این معنی است که باید زودتر استفاده شوند یا به گونه ای نگهداری شوند که طراوت آنها حفظ شود.

۲. آسیب فیزیکی هنگام دست زدن به غذا می تواند یکپارچگی آن را به خطر بیندازد یا منجر به رشد باکتری شود. محافظت دقیق مواد غذایی قبل و حین آماده سازی برای کاهش احتمال آسیب یا فساد ضروری است. مثلا سیبی که دچار بریدگی شده، زودتر فاسد می شود.

۳. تغییرات دما، مانند نحوه نگهداری مواد غذایی یا تغییرات شدید دما می تواند باعث رشد میکروارگانیسم ها به غذاها شود. آگاهی از اینکه میکروارگانیسم های خطرناک در چه دمایی می توانند رشد کنند، می تواند به شما کمک کند تا مواد غذایی خود را به درستی در دمای مناسب نگهداری کنید و خطرات فساد احتمالی را کاهش دهید.

علائم هشدار دهنده رایج فساد مواد غذایی
آیا می‌دانستید که کپک می‌تواند مدت‌ها قبل از انقضای تاریخ مصرف غذا، روی غذا وجود داشته باشند؟ یا اینکه حس بویایی سگ روزها قبل از اینکه انسان بتواند غذای فاسد شده را تشخیص دهد، غذای فاسد را شناسایی می کند؟ اما اکنون برای تشخیص علائم اولیه فساد نیازی به دید اشعه ایکس یا بینی سگ شکاری ندارید! اما باید چند علامت هشدار دهنده را بدانید.

َ

شاخص های فساد موا غذایی

شاخص های فساد موا غذایی

در اینجا ۴ شاخص وجود دارد که نشان می دهد مواد غذایی موجود در انبار یا یخچال شما دیگر ایمن نیستند:
۱) بوهای غیرمعمول یا نامطبوع
۲) کبودی روی پوست میوه ها و سبزیجات
۳) تغییر رنگ غیر از کپک قابل مشاهده
۴) غذایی که شکل خود را از دست داده یا خیس شده است

َ

جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی در محل کار شما

ارگانیسم هایی مانند کپک و باکتری می توانند باعث مشکلات تنفسی و واکنش های آلرژیک و سایر انواع بیماری شوند. فراتر از ضرر پولی، عواقب سرو غذای فاسد برای شما و مهمان شما بسیار مهم است، همچنین لکه دار شدن شهرت کسب و کار شما.

َ

اقدامات مناسب برای جلوگیری از فساد مواد غذایی:

۱. نگهداری میوه ها و سبزیجات به طور ایمن برای جلوگیری از آسیب سطحی به آن ها
۲. گوشت ها و لبنیات را برای مدت زمان مناسب و در دمای مناسب در یخچال قرار دهید
۳. منظم نگه داشتن یخچال، کمد یا انبار برای متوجه شدن زمان تاریخ انقضای مواد غذایی
۴. برنامه ریزی و خرید دقیق برای جلوگیری از خرید بیش از حد
۵. تمام مواد غذایی را در مکانی تمیز و خشک نگهداری کنید
۶. آموزش اعضای خانواده یا کارکنان برای تشخیص علائم غذاهای فاسد

َ

ترفندهای نگهداری مواد غذایی برای جلوگیری از فساد

ترفندهای نگهداری مواد غذایی برای جلوگیری از فساد

نحوه سازماندهی و نگهداری مواد غذایی می تواند تفاوت زیادی در مدت زمان ماندگاری آنها ایجاد کند. به عنوان مثال، در فروشگاه مواد غذایی، احتمالاً متوجه شده اید که اقلامی که زودتر منقضی می شوند، معمولاً در جلوی قفسه ها هستند. پس شما هم هنگام خرید جدید، تمام مواد قدیمی را در قسمت جلویی قرار دهید که به وضوح آنها را ببینید و ابتدا از آنها استفاده کنید. این باید برای هر نوع کالایی از جمله محصولات تازه، لبنیات و حتی محصولات خشک مانند قوطی یا کیسه برنج اعمال شود.

اگر متوجه شدید که اقلام، قبل از استفاده از آنها منقضی می شوند، آنها را به نیازمندان یا مراکز جمع آوری اهدا کنید تا هدر نرود. همچنین لازم است به یاد داشته باشید که میکروب ها می توانند در هر جایی ظاهر شوند، بنابراین هر جایی که غذا ذخیره می شود باید مرتباً تمیز شود تا از رشد آلاینده ها جلوگیری شود. اگر رطوبت نگران کننده است، اقداماتی را برای اطمینان از خشک نگه داشتن کابینت ها، انبارهای خشک، قفسه ها و یخچال ها در نظر بگیرید.

َ

تازه نگه داشتن میوه ها و سبزیجات برای جلوگیری از مسمومیت

نگهداری درست مواد فاسدشدنی می تواند مشکل باشد، به خصوص زمانی که مقدار زیادی اقلام برای نگهداری دارید و باید از هر نوع اقلام خوراکی به گونه ای متفاوت مراقبت کنید. به عنوان مثال، میوه ها و سبزیجات باید قبل از نگهداری در یخچال خشک شوند و فقط قبل از استفاده شسته شوند! در صورت امکان، آنها را در بسته بندی اصلی خود نگهداری کنید یا در ظرف مخصوص مواد غذایی در یخچال خود قرار دهید.

اگر روی محصولات شما کثیفی قابل مشاهده است، آنها را بشویید و قبل از اینکه دوباره در یخچال قرار دهید، مطمئن شوید که به درستی خشک شده اند. اقلامی مانند پیاز و سیر نیازی به نگهداری در یخچال ندارند، بلکه باید جداگانه در مکانی تاریک مانند گونی یا کیسه نگهداری شوند.

َ

کنترل دما کلید کاهش ضایعات مواد غذایی است

کنترل دما کلید کاهش ضایعات مواد غذایی است

هر ماده غذایی که نیاز به یخچال دارد، مانند محصولات لبنی، گوشت، تخم مرغ و نوشیدنی ها، باید قبل از آماده شدن یا مصرف کردن غذا، به درستی نگهداری شود. تمام غذاهای آماده باید در ظروف مناسب نگهداری شوند یا به طور مناسب پوشیده شوند تا از عدم آلودگی آن اطمینان حاصل شود. علاوه بر این، غذاهای خام و پخته نباید با هم نگهداری شوند.

استفاده از قسمت های یخچال خود را بر اساس دمای مورد نیاز برای نگهداری هرکدام از مواد غذایی در بهترین حالت و جلوگیری از خطر چکه کردن، در نظر بگیرید، مانند قرار دادن گوشت خام در ته یخچال که در صورت چکه کردن خون آبه، به سایر مواد غذایی نشت نکند. همچنین اطمینان حاصل کنید از اینکه یخچال و فریزر شما به درستی کار می کند، داشتن قطعات پشتیبان برای نگهداری در صورت نیاز، و داشتن برنامه در صورت خرابی، همه اقدامات مهمی هستند که باید برای کاهش ضایعات مواد غذایی انجام دهید.

َ

ویدئو؛ آموزش آشنایی با مسمومیت غذایی و راه‌ های پیشگیری از آن

آموزش آشنایی با مسمومیت غذایی و راه‌ های پیشگیری از آن

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد